Skuplji krediti u evrima

Bez autora
May 04 2011

Evropska centralna banka će na sastanku četvrtak u Helsinkiju ponoviti svoju odlučnost da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa, u nastojanju da obuzda inflaciju, bez obzira na to što će viši troškovi pozajmljivanja povećati pritisak na predugo opterećene ekonomije Grčke, Irske i Portugalije.To povećanje će se naravno odraziti i na kamate na kredite sa valutnom klauzulom u Srbiji, pre svega na stambene pozajmice. Sada je tromesečni euribor na nivou od 1,24 odsto, a šestomesečni iznosi 1,68 odsto.

Skuplji krediti u evrimaEvropska centralna banka će na sastanku četvrtak u Helsinkiju ponoviti svoju odlučnost da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa, u nastojanju da obuzda inflaciju, bez obzira na to što će viši troškovi pozajmljivanja povećati pritisak na predugo opterećene ekonomije Grčke, Irske i Portugalije.

To povećanje će se naravno odraziti i na kamate na kredite sa valutnom klauzulom u Srbiji, pre svega na stambene pozajmice.

Sada je tromesečni euribor na nivou od 1,24 odsto, a šestomesečni iznosi 1,68 odsto. To znači da naše banke uglavnom na svaka tri meseca usklađuju svoju kamatu na stambeni kredit sa euriborom i ukoliko raste povećavaju svoju cenu ovog zajma. Građani su već krajem prošle godine, kao i u martu platili veće rate, a to će se dogoditi i u junu.

Najgore su prošli građani koji su u poslednjih godinu dana uzeli stambenu pozajmicu, sa kamatom između šest i osam odsto,koje od jesenas, samo rastu. Oni koji su se ranije zadužili, imali su sreće da euribor zbog krize pada, pa samim tim i rate su im bile manje. Tako, ako je neko uzeo stambeni kredit u junu prošle godine sa ratom od 290 evra, krajem prošle godine mesečna obaveza mu je izniosila 293 evra, a u martu je morao da izdvoji, zbog rasta euribora 307 evra ili za 17 evra više nego kada je uzeo kredit. Drugi koji su se zadužili ranije imali su kamate između tri i pet odsto,zbog pada euribora, tako da su sada u boljoj poziciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik